RizVN Login

7 ZMOT O TRENINGU Z UTEŽMI ZA ŽENSKE

Ljudje v fitnesih so polni idej in nasvetov o treningu z utežmi za ženske med tem pa je prav tako veliko napačnih informacij, ki posameznico, ki se ne spozna na tem področju vodi do napačnih odločitev kaj je primerno in kaj ne. V članku je opisanih nekaj najpogostejših zmot, katere je možno vsakodnevno slišati v fitnes centrih.

ZMOTA ŠT. 1: Trening z utežmi vas naredi velike in mišičastezenska

Po pravici povedano je to ena največjih zmot nasploh.
Veliko žensk je mnenja, da ko vidijo mišičasto telo in če je tema ravno o fitnesu in treningih kaj hitro rečejo: «Ja uteži pa res ne bom dvigovala, ker tako velikh mišic pa res nočem imeti«. Splošno povedano pa ženske, zaradi fizioloških faktorjev nimajo možnosti izgraditi tako velikih mišic, kot moški. Zelo redke so ženske, ki tekmujejo v bodibildingu ali fitnesu in imajo zares izrazito vidne mišice ali povečano mišično maso. Za doseganje take ravni je potrebno kombinirati genetiko, leta obsežnih treningov, stroge diete in dodatke, ki so lahko legalni ali pa ne.
Povprečna ženska z intenzivnimi treningi ne more doseči ekstremne mišične mase in se za to ni potrebno bati, da se boste nekega jutra po napornem treningu z utežmi zbudile ogromne. : )

ZMOTA ŠT. 2: Moški trenirajo, ženske tonizirajo

Dvigovanje lahkih uteži z zelo visokimi ponovitev je izguba časa in enregije poleg tega pa tak trening nikoli ne povzroči zadostnega stresa za mišice, da bi postale močnejše. Dejstvo, ki se nanaša na neko študijo kjer so moški in ženske trenirali isto mišično skupino 3 dni na teden za dobo 20 tednov, so ženske pridobile večjo relativno povišanje moči kot moški.
Moški in ženske imajo enako skeletno mišično kompozicijo in iz biološkega vidika ne moremo povedati katerega spola je neko mišično vlakno, tako tudi ne moremo določiti tonizacijo mišice posebej za ženski spol. Določimo pa lahko mišično maso, večanje moči in izgubo maščobe. Strokovno se izraz »tonizacija« nanaša na zmožnost centralnega živčnega sistema, da oskrbi pasivno mišični odpor pri razstezanju oz. strečingu. Z izrazom tonizacija mišic pa si veliko ljudi predstavlja videz mišic, katere niso prekrite z obilo telesne maščobe. Tako pridemo da zaključka, da ni razloga, da bi zapravljale čas z dvigovanjem majhnih bremen, če pa lahko postanete čvrste in močne.

ZMOTA ŠT. 3: Mišice rastejo na različne načine, odvisno kako jih treniramo.

Ta zmota se nanaša na pogosto izjavo; Če se dviguje težke teže bodo mišice postale velike in če se dvigujejo lahke teže z visokim številom ponovitev bomo mišice tonizirali. Napačno!
Vse kar mišice znajo je kako zrasti in kako velike bodo, kar se nanaša na spol in genetske predispozicije. Vendar tako enostavno ločevanje le ni najboljše, zato ker so v telesu različn tipi mišičnih vlaken katera se odzivajo na različne vrste treningov.
Dejstvo je, da velikih mišic ni moč pridobiti, razen če se zelo močno trudite in ste ena izmed redkih z nadpovprečno genetiko. Kar se pa tiče treninga z zelo visokimi ponovitvami, je pa to bolj ali manj potrata časa.

ZMOTA ŠT. 4: Ženske naj nebi trenirale mišice nog in zadnjice, drugače bodo postale prevelike.

S treniranjem in večanjem mišic lahko pospešimo naš metabolizem, kar privede do učinkovitejše porabe kalorij. Drugače povedano, več mišične mase pomeni na daljši rok manj telesne maščobe. Sledi vprašanje. Na katerem delu ženskega telesa najdemo največje mišične skupine? Seveda so to noge in zadnjica. To je važen podatek, kajti zanemarjenje treniranja teh mišic pomeni manjša in manj učinkovita poraba kalorij.
In še v vednost , ženske se nagibajo k boljšemu spodnjemu delu telesa napram zgornjemu delu telesa z vidika moči, zato zna biti treniranje spodnjega dela telesa zelo zadovoljiv glede doseženih rezultatov.

ZMOTA ŠT. 5: Treniranje poveča velikost prsi

Ženske prsi so v večini sestavljene iz maščobnega tkiva, zato je nemogoče povečati obseg prsi s treningom z utežmi. Obstaja zmota, da je večanje obsega prsi možno, katera se nanaša na večanje obsega hrbtnih mišic. Edina možnost, da se poveča obsega prsi je večja vsebnost maščobe ali prsni vsadki.

ZMOTA ŠT. 6: Ženske naj trenirajo na napravah in naj se izogibajo prostih uteži

To je še ena strašna zmota. Dejstvo je, da ravno obratno je veliko bolje zaradi raznih razlogov kot so lahko:
- Proste uteži omogočajo zgraditi stabilnost in ravnotežje telesa
- Naprave so ergonomsko v večini narejene za povprečno velikega moškega, kar pomeni, da nekatere naprave ne služijo namenu, če jih uporabljajo ženske, ki so manjše rasti.
- Pogosto treniranje na napravah lahko privede do poškodb sklepov zaradi nenaravnih ponavljajočih se gibov.
- Naprave so narejen tako, da med premagovanjem bremena sodeluje le nekaj mišic v primerjavi z prostimi utežmi, kjer se vključuje večje število mišic in tako pripomorejo k celovitejši izgradnji moči.

ZMOTA ŠT. 7: S specifičnimi vajami se lahko zmanjša maščoba okoli trebuha, stegen,..ipd

To nikakor ne drži. Razlogov za tako mišljenje je več in zelo pogosti so razne komercialne propagande katere z minimalno truda obljubljajo ploskev trebuh, vitke noge, ipd. Kje se bo maščoba zmanjšala je odvisno od večih dejavnikov (genetika, leta in hormoni). Če želite kuriti maščobo okoli željenih predelov telesa je potrebno s pravilnim prehranjevanjem in treningi ustvariti kalorični deficit. Tako se bo maščoba izgubljala po celem telesu nekje hitreje oz. lažje kot drugje. Pri ženskem spolu se maščoba največ nabira v predelu bokov, stegen in spodnjega dela trebuha in s kurjenjem maščobe bo ravno ta šla najkasnje stran.


Za konec naj povem, da je za čvrsto in zdravo telo potrebno pravilno jesti in pridno trenirati tako z utežmi kot na napravah in naj si gre tu za moškega ali žensko. Tako, da brez skrbi lahko posvetite več pozornosti treningu prostih uteži in rezultati bodo še boljši.

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih