RizVN Login

Kolebnica – vaš osebni trener

bostjan kolebnica

 

Kako učinkovit in uporaben pripomoček pri treningu je lahko kolebnica, sem že pisal v članku Trening s kolebnico. V današnjem prispevku pa bo beseda tekla o tem, kako dober trener je lahko tudi kolebnica. Da, prav ste slišali. Kolebnica nas lahko nauči marsikaj.

Skakanju s kolebnico lahko bolj strokovno rečemo tudi samoomejujoča vaja. Skakanje s kolebnico nas namreč prisili, da bomo sčasoma in z nekaj vaje skakali pravilno. Slaba tehnika skakanja nam preprečuje opravljati vajo nemoteno, saj pri tem pogosto pride do zapletanja v kolebnico.
Veliko ljudi, ki se loteva skakanja s kolebnico, precej hitro obupa, saj se jim prepletanje in spotikanje ob njo ne zdi vredno truda. Vedite, da se nam bosta vztrajnost in trud pri tem zelo kmalu obrestovala.


Pri slabi tehniki je skakanje s kolebnico nemogoče. Pomembno je vedeti, da s slabo tehniko skakanja ne bomo skakali še slabše kot že sicer. Prednost kolebnice je v tem, da s skakanjem ne moremo okrepiti slabih vzorcev gibanja. Tako bomo  z nekaj vztrajnosti skakali vedno bolje in učinkoviteje.

Žal to ne velja za večino vaj, ki jih izvajamo v fitnesu ali na prostem. Za primer vzemimo tek – če začnemo teči s slabo tehniko, se tega navadno niti ne zavedamo. Sčasoma bo tehnika teka le še slabša, še posebej, če se teka lotevamo sami, torej brez nadzora ustrezno usposobljenega strokovnjaka.
Enako velja za vadbo v fitnesu. Če določeno vajo (npr. počep) delamo narobe oziroma je naša tehnika slaba, bodo naše težave sčasoma le še večje in v najslabšem primeru se lahko resno poškodujemo.
Skakanje s kolebnico lahko predstavlja del našega ogrevanja ali glavnega dela treninga – tako bomo  poskrbeli za bolj kakovostno gibanje in držo telesa. Sliši se zelo preprosto, a pri skakanju s kolebnico še kako drži: Bolj preprosto kot je videti, bolj učinkovito je.

Če še nikoli niste skakali s kolebnico in niste telesno aktivni oziroma se te aktivnosti lotevate prvič, vam svetujem, da si pred skakanjem nekoliko ogrejete vsaj gležnje. To storite tako, da se usedete na tla in z iztegnjenimi nogami s stopali naredite 10– 15 krožnih gibov v levo, nato pa še v desno stran. Enako nato stopalo še čim bolj iztegujte naprej in nazaj.  

Upam, da sem vas prepričal, zakaj skakanje s kolebnico tako dobro dopolnjuje vse vrste treningov. Verjamem, da je članek dovolj dober razlog za to, da boste s še večjim navdušenjem vključevali ta minimalistični pripomoček v svoj program treningov.

Na posnetkih: osebni trener Boštjan Šifrer
Slikano v Fitnes Vič


Vir:
Movement: Functional Movement Systems: Screening, Assessment, Corrective Strategies; Gray Cook; 2010

 

 

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih