RizVN Login

TRENING V NARAVI 1V Kolikor ste interesirani za TRENINGE V NARAVI z osebnim trenerjem me kontaktirajte.

Treningi potekajo v naravi s pomočjo TRX pripomočka ter ostalih rekvizitov in
so prilagojeni tako začetnikom, kot že izkušenejšim osebam s področja treningov.


Počasi se približuje lepše vreme s toplimi in višjimi temperaturami. Ljudje se odpravljajo ven na svež zrak in mestne, ter sprehajalne poti so postale vse bolj nasičene.
Skupaj s toplejšim vremenom prihaja tudi manj oblačil in takrat se ljudje začnemo zavedati, da moramo nekaj ukreniti za svoje telo. Velikokrat nam časa primanjkuje, kajti današnji delovniki trajajo tudi do večernih ur. Fitnes centri postanejo vse bolj polni, saj ljudje pridno telovadijo, da bi kar se da hitro prišli do želenih rezultatov. Posledica prekomerne mase ljudi v fitnes centrih pripeljejo do slabega zraka in čakanja v vrsti za uporabo določene naprave. Tako ne izvedejo treninga v celoti oziroma ga ne izvedejo dobro.
Da ima narava svojo moč, je dokazala že v več primerih. Ko se zjutraj zbudimo pogledamo skozi okno in zagledamo zelenje, zadihamo sveži zrak in jutranja zarja nas napolni z energijo, ki jo nujno potrebujemo, za začetek delovnega dne. Tako postane naše razpoloženje pozitivno in vse kar nam manjka za piko na »i« in popoln začetek dneva je le, da se oblečemo, ter odpravimo na sprehod v naravo. To so le začetki, ki lahko pripeljejo do učinkovitejšega treninga.

Nekateri, ki so v boljši fizični pripravljenosti lahko tečejo po gozdičkih, po poti spomina in tovarištva (PST) ali pa po pločniku kar v prestolnico. Tako že na vse zgodaj naredimo nekaj dobrega za svoje telo in dobro počutje, saj s tem pospešimo presnovo in telo napolnimo z energijo in tako se prične dan veliko lepše. Seveda se taka vrsta vadbe težko primerja s telovadbo v fitnesu, kjer treniramo s prostimi utežmi, na napravah ali z lastno telesno težo. Sonce, ki pronica skozi steklo prostora nikoli  nima enakega učinka kot tisto, ki ga lahko v naravi začutimo na obrazu in po telesu. Začne se sproščati serotonin oz. hormon sreče in tako pozitivna energija preplavi naše telo in duha. Volja do izvajanja treninga v naravi se poveča in rezultati postanejo vidnejši.

Trening v naravi lahko izvajamo na več načinov. Tek je le ena oblika vadbe. Za dobre rezultate priporočam kombiniranje več zvrsti treningov. V mislim imam trening v katerem treniramo moč, kondicijo in vzdržljivost. Tak trening vam bo pospešil metabolizem in povečal porabo kalorij še dolgo po treningu. In kar je za vse nas, ki se trudimo za rezultate najbolj važno, da bodo rezultati zagotovljeni.
Tak trening lahko storite zelo preprosto. Kot primer bom navedel trening na PST.

Pred pričetkom glavnega dela treninga si primerno ogrejete celo telo. Za tem pričnete teči s zmernim tempom in po približno 10 do 15 minutah teka se ustavite ob klopci. Vzamite si največ 1 do 2 minuti počitka, spijte malo vode in nato pričnite izvajati trening moči z lastno težo.

Primer dveh treningov ob klopi lahko zgleda tako:

VAJA  
1. Široke sklece ob klopi
2. Priteg kolen z roba klopce
3. Ozke sklece ob klopi
4. Koraki na klop, prvo z eno nato z drugo nog
5. Upogib trupa leže na klopi
pst-sklece pst-priteg_kolen pst-ozke_sklece
VAJA 1: Široke sklece ob klopi VAJA 2: Priteg kolen ob klopi VAJA 3: Ozke sklece ob klopi

pst-stepup pst-upogib_trupa


VAJA 4: Korak na klop VAJA 5: Upogib trupa na klopiVAJA
1. Sonožni poskoki na klop in iz klopi
2. Izteg komolca ob klopi
3. Počep z eno nogo z roba klopi
4. Dvig nog leže, z roba klopi
5. Široke sklece z nogami na klopi
6. Stranski dinamični most z roba klopi
pst-skok1 pst-skok2 pst-izteg_komolca pst-pistol_pocep
VAJA 1: Sonožni poskoki na klop
VAJA 2: Izteg komolca ob klopi
VAJA 3: Počep z eno eno nogo z roba klopipst-dvig_nog
pst-skleke_iz_klopce
pst-most1 pst-most2
VAJA 4: Dvig nog leže, z roba klopi
VAJA 5: Široke sklece z nogami
na klopi
VAJA 6: Stranski dinamični most z roba klopi 

 

OPOMBE K PRAVILNI IZVEDBI TRENINGA:

Med eno in drugo vajo si vzemite 15 do 20 sekund pavze. Ko opravite vseh 5 ali 6 vaj si vzemite 120 do 180 sekund pavze, ter isti set vaj ponovite še 2 do 3 krat.
Število ponovitev v vsaki vaji je maksimalno oz. set prekinite pribl. 1-2 ponovitvi pred pozitivno odpovedjo mišice. To pomeni, da npr. pri vaji sklece ob klopi pridete s ponovitvami tako daleč, da začutite, da boste zmožni narediti le še 1 ali 2 ponovitvi prekinite vajo.
Po vseh opravljenih setih začnete teči nazaj proti cilju. Verjetno marsikdo misli, da tukaj sledi lažji del treninga. Za čim večji učinek kurjenja maščobe pa se v tem delu poslužujemo visoko intenzivne intervalne vadbe.
Najpreprostejša metoda je, da si izberete neko razdaljo poljubne dolžine. Naj bo to npr. dolžina 60 do 100 metrov med klopco (start) in nekim drevesom (cilj) ali grmovjem ( razdalja med 2 objektoma, 2 klopema, 2 drevesi). Ko pridete do prve točke (klop) začnete hitro teči oziroma sprintat do druge točke (drevo). Nato se obrnete in začnete počasi hoditi nazaj proti drevesu. Ko prispete do klopi se obrnete in zopet začnete sprintat do drevesa. Na začetku ponovite tak interval vsaj 4-krat in ga s časom povečujte.    
Ko ste končali z intervalnim treningom pa pomeni, da ste resnično že zelo blizu koncu treninga. Tako se počasi v hoji ali z zelo rahlim tekom vrnete do cilja, ki naj bo oddaljen vsaj 3-5 minute hoje. S tem omogočimo, da se telo počasi ohladi in umiri. Na cilju, ko opravite še statično raztezanje mišic pa se odpravite domov na zasluženo osvežujočo prho in polnovreden obrok.

Primer višanja intervalov:

TEDEN 1
2
3
4
5
6
7
8
Interval 4
4
5
5
6
6
7
7


Po 8 tednih, lahko povečate razdaljo iz npr. 60 metrov na 80 do 100 metrov in pričnete s 5 intervali, ter jih ponovno povečujete. Dolžina intervalnega treninga naj se giblje med 5 do 12 minut. Če bo le ta izveden intenzivno bo to več kot dovolj za zavidljive rezultate.
Dolžina celotnega treninga v naravi naj se giblje med 30 in 60 minutami.

KONEC

Opisani sistem treninga je primerno izvajati 2 do 3-krat na teden. Lahko se ga povezuje izmenično v kombinaciji s treningom v fitnesu.
Možnosti treningov v naravi ali kombinacije je skorajda neskončno oz. toliko kolikor vam dopušča domišljija. Seveda pa je za dobre rezultate potrebno vedeti zakaj in kako se nekateri način treninga uporablja.
V našem primeru smo dali malo večji poudarek na mišično moč in pospešitev metabolizma, kar v končni fazi pomeni zelo dobro izgubo maščobe in ohranjanje mišične mase. Po želji pa lahko trening prilagodite svojim zmogljivostim oz. potrebam. Svetujem vam, da naj trening ne glede na to kje in kdaj ga izvajate vedno vsebuje del namenjen tudi moči mišic in telesa. V praksi se vse preveč uporablja le trening dolgotrajne kondicije (dolgi neprekinjeni tek,…), ki pa ni vedno najboljša rešitev.
Želim vam obilo užitkov na treningu v naravi :).
V Kolikor ste interesirani za TRENINGE V NARAVI z osebnim trenerjem me kontaktirajte.

Treningi potekajo v naravi s pomočjo TRX pripomočka ter ostalih rekvizitov in
so prilagojeni tako začetnikom, kot že izkušenejšim osebam s področja treningov.

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih