RizVN Login

Jušna osnova

jusna osnova

Leta nazaj, ko sem bil še mulc, se dobro spominjam nedeljskih dopoldnevov, ko se je na štedilniku v največjem loncu kuhala juha. Iz lonca, v katerem se je ponavadi kuhala kostna, mesna ali pa največkrat kar kostno-mesna juha, je vedno prihajal prijeten vonj. Za boljši okus se je zraven kuhala jušna zelenjava kot je por, peteršilj, koleraba, korenje, čebula, itn. Danes pri novodobnih družinah opažam, da take juhe ni nikoli na meniju. Vendar bi bilo izjemno dobro, da tako pripravljena juha ostane ali postane stalnica prehranjevalnih navad. Ko je juha kuhana, nam služi kot jušna osnova v kateri lahko zakuhamo jajčne vlivance, žličnike, jo uporabimo za redčenje omak ali pa se jo spije kar tako v šalici. Jaz si jo najraje pripavim v šalici kot topel napitek med obroki. Le kaj je tako dobrega v tej juhi, da jo pijem vsaj 3-krat tedensko pa v nadaljevanju.

Starejše generacije so znale zelo dobro izkoriščati hrano. Z različnimi postopki priprave so jo naredili tako, da se je lahko uživala tudi v zimskem času in ji celo višali samo vrednost oz. hranilnost, ter hkrati s tem tudi korist za človeško telo. Nekatera izmed teh živil so: kislo zelje in repa, siri, sušeni mesni izdelki, svinjska maščoba in ocvirki, maslo, fermentirani mlečni izdelki (jogurt, kislo mleko, kisla smetana,...). Tako so iz posameznih živil dobili kar največ koristi ter jim s tem zvišali hranilno vrednost ali/in podaljšali življenjsko dobo.

Doma pripravljena kostna juha pri tem ni nobena izjema. Taka juha je izjemno hranljiva. Med kuhanjem kosti, obkostnih tkiv, hrustanca in mesa se v vodo izločajo hranilne snovi. Rezultat tega je, da dobimo po 2–3 urah kuhanja, jušno osnovo bogato z želatino, vitamini, minerali (Mg, Cal), amino kislinami, kolagenom. Vsa hranila so na voljo v bio razpoložljivem stanju, kar pomeni, da jih telo zelo dobro uporabi. Redno uživanje juhe ima tako na naše telo izredno pozitivne učinke. Med najbolj znanimi so:

 • - Izboljšano delovanje prebavnega trakta
 • - Močnejši imunski sistem
 • - Bolj zdravi in močnejši sklepi
 • - Ugoden vpliv na delovanje možganov
 • - Lepša in bolj zdrava koža

Kompleksnost prehranske vrednosti naredi juho skoraj perfektno za izgradnjo močnih kosti in sklepov.
Juhe v vrečkah ali jušne kocke, ki jih kupimo v trgovinah, nimajo nikakršne povezave, niti vsaj približno toliko hranilne vrednosti, kot juha, ki jo sami pripavimo doma. Niiso niti približki enakovrednosti pristne domače juhe.

Kako pripraviti jušno osnovo?

Priprava juhe je enostavna in poceni. Izdal vam bom moj priljubljen recept za pripravo domače juhe. Uporabim velik lonec v katerega lahko natočim 3 litre vode. V posodo dam 3-4 goveje kosti (kosti vsebujejo malo mesa, hrustanca, mozeg), 2-3 kurje tace, 2 velika korena, čebulo, česen, peteršilj, por. Vse skupaj solim in popram ter kuham na minimalnem vretju približno 3 ure. Ko se juha ohladi jo dam v hladilnik, kjer lahko počaka tudi do enega tedna ali pa jo shranim v zamrzovalniku. Če želite pripraviti katero drugo jušno osnovo, pa samo pobrskajte po spletu in našli boste malo morje receptov.
Za pripravo juhe lahko uporabite meso in kosti govedine, svinjine, perutnine, jagnjetine ali ribe. Svetujem vam, da vsake toliko pripravite juho iz drugih kosti in mesa, saj boste s tem dobili jušno osnovo različnih okusov in prehranske sestave. Vedno poskrbite, da bodo kosti glavna osnova za juho šele nato dodate meso. Glavne sestavine v juhi izbirajte pri mesarjih, ki imajo živali proste reje oz. od kmetov katerih vir in način vzreje živali je znan in čim manj industrijski. Le tako bo juha zares polna hranilnih snovi, ki bodo blagodejno delovala na telo.

Kako uporabiti jušno osnovo?

Kadar pripravljate jušno osnovo z zelenjavo, lahko to zelenjavo postrežete h kosilu ali pa jo s paličnim mešalnikom zmešate v gosto juho ali omako. Naj vam naštejem nekaj idej, kako lahko uporabite oz. zakuhate juho:

 • - Juho zavrete in pri nizkem vrenju vanjo ubijete 2 jajca (poširana jajca).
 • - Juhi dodate na kocke narezano meso, ki se je kuhalo v njej.
 • - Na koščke narezano zelenjavo stresete v juho in kuhate približno 10-15 min na majhnem ognju.
 • - Ko juha zavre, ji dodate vlivance ali žličnike, ki jih lahko pripravimo iz moke oreščkov ali moke žit, ter pustite nekaj minut na rahlem ognju, da se skuhajo.
 • - Uporabite jo za redčenje in izboljšanje okusa omak in pri pripravi ostalih jedi.
 • - Kadar pečete meso, ga lahko zalivate z juho in tako bo okus še boljši.
 • - Juho uporabite namesto mleka oz. vode pri pripravi palačink, katerim dodamo slan nadev.
 • - Jo spijete kar tako, da vas pogreje.

Predvsem pa ne pozabite na začimbe. Z njimi boste naredili okuse izrazitejše in si jih tako prilagodili svojemu okusu. Raziskujte okuse in se z njimi igrajte, kajti v kuhinji je vedno neskončno možnosti kako pripraviti enostavno jed presenetljivo okusno.

KONEC

Že od malih nog sem ljubitelj vseh vrst juh. Paradižnikova, gobova, zelenjavna, piščančja, goveja, z vlivanci, žličniki in vse sem vedno z veseljem jedel. Vem, da so kostne juhe izrazito hranljive za naše telo in njegovo delovanje. Ravno zato dajem  doma pripravljeni juhi prednost pred ostalimi. Zelo všeč mi je tudi njena raznolika uporaba, kajti lahko služi kot osnova vsem juham ali pa izboljša okus ostalim jedem. Današnji časi vse več ljudi pahnejo v ritem, ki jim ne dovoljuje uživati hrane kakršno so pripravljale naše babice. Vse več hranilno revne hrane se uživa zunaj, za katero se niti ne ve kaj vsebuje in kako je pripravljena. Vzemite si kakšen dan čas in se vrnite v leta, ko ste se veselili goveje župce. Pripravite si jo sami in uživajte v njej. Koristi ob rednem uživanju juhe na celo telo so zelo pozitivne.

Ti je bil prispevek všeč ali pa imaš morda kakšno vprašanje? V komentarjih pod člankom me lahko vprašaš karkoli in/ali z nami deliš svojo izkušnjo.

Leave your comments

0
 • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

 • videli vse recepte
 • videli vse fit novičke
 • lahko komentirali prispevke
 • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih