RizVN Login

Sprememba prehrane ali uporaba zdravil

ZDRAVILA 

Vzgoja nam narekuje, da se v primeru bolezni najprej obrnemo po nasvet k zdravnikom, ki nam »rešitev« za našo bolezen seveda ponudijo v obliki zdravil – tablet, kapsul, sirupov, operacij, itd. Zelo malo ljudi bo najprej poiskalo rešitev v sebi – malo se jih bo vprašalo ali bi morda prehrana, naše življenjske navade, vzorci, spremenili stanje bolezni. Telo je odraz tistega, kar doživlja – tistega, s čemer ga hranimo, tistega, čemur ga izpostavljamo.
Naučiti se moramo opazovati same sebe, kajti tako bomo lahko bolezen že v začetni fazi prepoznali in pravočasno ukrepali ter se s tem znebili radikalnih posegov v naše telo.

Predvsem bolezni sodobnega časa (srčno-žilne bolezni, diabetes, …) nastanejo v veliki meri zaradi uživanja slabe hrane oziroma slabih prehranskih navad večine populacije. Nešteto je primerov, ko človek zaradi dolgoletnega slabega načina prehranjevanja doživi srčni napad. Obišče zdravnika, ki mu sicer svetuje, naj spremeni prehranske navade, naj hrano bogato z mesom, cvrtjem, siri in sladicami, opusti in jo raje zamenjate z nepredelanimi živili. Seveda se vsak zdravnik zaveda, da se ljudje težko odločijo za takšne spremembe, še posebej če gre za spremembe prehranjevalnih navad, ki so pri večini močno zakoreninjene, prav tako pa hrana, bogata z OH povzroča tudi odvisnost. Večina zdravnikov se reševanja težave potem loti tako, da napiše recept za določeno zdravilo in je s tem težava rešena. Seveda je lažje napisati recept za zdravila, ki znižujejo holesterol ali krvni pritisk, kot pa se soočiti z bolnikovimi slabimi prehranskimi navadami in poiskati primeren način, kako mu zdrave navade na karseda primeren način približati in mu jih pomagati usvojiti.

Če je bolezen posledica slabih prehranskih navad, je jemanje zdravil lahko resen problem.
Zdravila lahko sicer omilijo nekatere bolezenske znake, ki so pogosto vzrok slabih/napačnih vzorcev prehranjevanja, to pa je tudi vse. Z jemanjem določenega zdravila navadno nadzorujemo le eno zdravstveno težavo. Pri jemanju zdravil so najbolj skrb vzbujajoči njihovi negativni stranski učinki – eno samo zdravilo jih ima lahko cel kup.

Jemanje zdravil le »maskira« posledice slabega načina prehranjevanja, nikoli pa ne odpravi vzrokov bolezni. Bolj zdrav način prehranjevanja je preprosta rešitev, s katero lahko odpravite vzroke prenekatere bolezni. Mnogi se tega žal začno zavedati šele, ko je že prepozno.

Zdravila v veliko primerih niti niso potrebna. Pogosto namreč le na videz izboljšajo zdravstveno stanje posameznika. Spremembe prehranskih navad pa lahko naredijo
čudeže – že z majhnimi koraki lahko izboljšamo številne rizične dejavnike, česar pa eno samo zdravilo ne more storiti. Zdrava in uravnotežena prehrana je pogosto najbolj učinkovito in varno zdravilo. Če ste postavljeni pred dejstvo ali izbrati zdravila ali bolj zdrav način prehranjevanja, vam toplo svetujem, da o obeh možnostih še kako dobro premislite.

Prav tako so raziskave pokazale, da so bile pri ljudeh, ki imajo težave s srcem, spremembe življenjskega sloga in prehranjevanja, učinkovitejša metoda zdravljenja teh bolezni kot uporaba zdravil. Že v prvem letu uvedbe sprememb, se je zdravstveno stanje zelo izboljšalo pri veliki večini bolnikov. To izboljšanje je bilo vidno brez uživanja zdravil ali drugih visokotehnoloških postopkov. Z leti pa se je stanje pri bolnikih le še izboljševalo.

Dolgoletne slabe prehranjevalne navade nas lahko pripeljejo tako daleč, da so včasih zdravila žal nujno potrebna. Na žalost je zdravstveno stanje posameznika v takih primerih res že zelo slabo, zato ga tudi s hrano ni več mogoče izboljšati ali nadzorovati. Kar pa nikakor ne pomeni, da v tem primeru ni vredno spremeniti življenjskih navad ter ostati na stari poti, ki je v bolezen pripeljala. Včasih so zdravila, operacije, itd. nujno potrebna na začetku in kasneje sploh ne bodo več potrebna, če bomo telo s pravo prehrano in načinom življenja, spravili nazaj v zdravo, funkcionalno celoto.
In ker gresta medicina in farmacija z roko v roki, je morda na tem mestu primerno omembe tudi to, da farmaciji, ki zdravila izdeluje, seveda ni cilj, da bi ljudje zdravila tudi manj uporabljali. Denar, ki priteka v farmacevtska podjetja, seveda priteka od uporabnikov, ki zdravila »potrebujejo«. Koliko umetno ustvarjenih potreb po zdravilih pa se na takšen način usvari, sploh ni potrebno posebej omenjati. Zdravila in operacije nemalokrat sprožijo efekt snežene kepe, saj zdravila, ki »pozdravijo« en simptom, sprožijo novega, in za tistega novega, so potrebna spet druga zdravila, in tako naprej in tako naprej.
S tem v mislih, bomo naredili našemu zdravju veliko uslugo, če bomo prisluhnili telesu, zanj skrbeli z zdravo prehrano in zdravim slogom življenja.

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih