RizVN Login

Sončno rumena začimba številnih zdravilnih učinkov

Verjetno vsi poznate kurkumo, tisto rahlo pekočo začimbo živo rumene barve. Njen dom je Indija. Kurkuma ima številne pozitivne učinke na naše zdravje, zato naj le postane stalnica tudi v vaši kuhinji.


kurkuma


Kurkumo kot zdravilno sredstvo uporabljajo v Indiji, na Kitajskem in Polinezijskih otokih. Svoje mesto je našla tako v ajurvedski, kot tudi v kitajski tradicionalni medicini.

Kurkuma se namreč ponaša z izjemnimi protivnetnimi učinki. Pomaga pri zdravljenju artritisa, uporabljajo pa jo tudi pri razbolelih mišicah, vnetih sklepih in celo pri sindromu karpalnega kanala.

Kurkuma je zelo uspešna tudi pri zniževanju holesterola, obožujejo pa jo tudi naša jetra. Zaradi njenega očiščevalnega učinka jo namreč redno uporabljajo v številnih programih detoksifikacije.
Poleg tega, da je nepogrešljiva v kuhinji, jo lahko uporabimo tudi v številne druge namene. Lahko jo na primer raztopimo v malo vode in jo pred spanjem nanesemo na razdraženo kožo (uspešna je tudi v boju proti mozoljem). Ob prvih znakih bolečega grla pa kurkumo zmešamo z malo medu in to pojemo.

Kurkuma in rak

Do zdaj je bilo objavljenih že vsaj 30 študij, katerih rezultati kažejo, da kurkumin, ena od kurkuminih glavnih molekul, preprečuje rast tumorjev. Čeprav je bila velika večina raziskav opravljena na živalih, so njihovi rezultati kljub vsemu zelo obetavni. Leta 2006 pa je bila v medicinski reviji Oncogene na primer objavljena raziskava, ki je pokazala, da je kurkumin ustavil rast rakavih celic v človeškem črevesju.
Nihče seveda ne trdi, da kurkuma zdravi raka, so pa rezultati vseh opravljenih raziskav zagotovo dober razlog , da to začimbo začnete redno uporabljati.

Namig:

Naš prebavni sistem kurkumo, kadar ni zmešana s črnim poprom ali ingverjem, zelo slabo absorbira. Sama kurkuma ne more skozi črevesno prepreko, črni poper pa njeno absorpcijo poveča za kar 2000 %.


Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih