RizVN Login

Zdravilo - da ali ne!

holesterol1

Ta prispevek namenjam v razmislek vsem tistim, ki brez kakršnega koli pomisleka slepo verjamejo le v enostransko komercialno zdravljenje.

Zjutraj se zbudite in imate povišano telesno temperaturo, ne počutite se najbolje. Vse kaže na to, da ste zboleli. Kaj naredite v takem primeru? Posežete po tabletah, ki so vam na razpolago doma? Ali se lotite napada bolezni na popolnoma drugačen, telesu bolj prijazen način s pripravki, ki nam jih nudi narava? 

Začetek bolezni se največkrat pokaže s povišano tempetaruro, povečano utrujenostjo ali pa celo z bolečim grlom. Greste na pregled k zdravniku. V ordinaciji vas zdravnik na hitro pregleda in predpiše zdravilo. Rečete »hvala lepa« in greste domov, ne da bi sploh pomislili, ali vam bo to zdravilo zares pomagalo pri odpravljanju nastalih težav in izboljšanju bolezenskega stanja. Pogosto se lahko dogodi, da zdravilo, ki ga dobite, nima niti omembe vrednega pozitivnega vpliva na proces zdravljenja in lahko naredi več škode kot koristi. Zlasti nevarno je lahko ob jemanju več zdravil skupaj, kajti negativni učinek posameznega zdravila ima ob sočasnem jemanju z drugimi zdravili še povečan negativen učinek. Pogosto »koktajli« zdravil, ki jih marsikdo uživa, naredijo veliko več škode v določenem obdobju jemanja, kot koristi. Mnogi se posledic takega početja ne zavedajo oz. jim ni jasno povedano, da to ni v korist niti njim, niti njihovemu zdravju.

Za svoje telo vam ne sme biti vseeno. Namreč, tako kot boste z njim ravnali, tako boste v njem tudi živeli. To velja za vnašanje zdravil in živil. Morda vas bo vse to premaknilo v razmislek ali je res tako samoumevno sprejeti vsako zdravilo, ki ga dobite na recept ali v prosti prodaji. V človeški naravi je, da raje kot da bi nekaj storili za zdravje, poseže po magični tableti, ki bo ali pa ne bo pozdravila. 

Če vam ni vseeno lahko za zaščito svojih interesov kot posameznik zase storite marsikaj. Spodaj je navedenih nekaj konkretnih predlogov, ki jih v svoji knjigi navaja Angell1:

1. Ko pridete k zdravniku in vam ta predpiše novo zdravilo ga lahko vprašate:
- Kakšni so dokazi, da je to zdravilo boljše od alternativnega zdravila ali kakšnega drugega pristopa k zdravljenju? So bili ti dokazi objavljeni v strogo kritični medicinski reviji? Ali pa se zanašate na informacije zastopnikov farmacevtskih podjetij? 
Pri tem zahtevajte, da dobite odkrit odgovor in, če je potrebno, navedbo članka v reviji ali medicinskem priročniku.

- Je to zdravilo boljše le zato, ker se ga daje v večjih odmerkih? Ali bi bilo cenejše zdravilo enako učinkovito, če bi se ga dajalo v enakih odmerkih? 
Včasih je najboljša rešitev enastavno povečati odmerek starejšega zdravila. Navadno ni nobenega razloga za misel, da so nova zdravila boljša od starih, in starejše ko je zdravilo, boljši bo verjetno njegov izkaz o varnosti.

- Ali koristi odtehtajo stranske učinke, stroške in tveganje zaradi medsebojnega vplivanja z drugimi zdravili, ki jih jemljem? 
Vsako zdravilo ima stranske učinke in morda je bolje, da lažjih bolezni ali bolezni, ki minejo same od sebe, sploh ne zdravimo.

- Je to brezplačen vzorec? Če je, ali obstaja generično zdravilo ali enakovredno zdravilo, ki je cenejše in bi ga lahko uporabljal, ko brezplačni vzorci poidejo? 
Brezplačni vzorci so lažna ekonomija. Namenjeni so temu, da vas in vašega zdravnika zasvojijo z novimi, najdražjimi zdravili.

- Imate kakšne finančne zveze s podjetjem, ki proizvaja to zdravilo? Na primer, ali ste svetovalec tega podjetja? Ali poleg brezplačnih vzorcev zdravil prejemate še kakšna darila od farmacevtskih podjetij? Ali ste plačani za to, da mi dajete to zdravilo in me pritegnete v raziskavo farmacevstkega podjetja? Ali si vzamete čas, za obiske zastopnikov farmacevtskih podjetij?
Če je odgovor na ketrokoli od teh vprašanj pozitiven, bi morali razmilsiti o zamenjavi zdravnika. Biti morate prepričani, da se vaš zdravnik odloča na podlagi tega, kar je najboljše za vas. Zdravnike je treba odvatiti njihove odvisnosti od bogatih daril farmacevtskih podjetij.

2. Ne ozirajte se na oglase za zdravila na recept, ki so usmerjeni neposredno na potrošnika. 
- Ti oglasi so namnejeni prodajanju zdravil, ne pa izobraževanju potrošnikov, in le še dvigujejo cene, ki jih plačujete.

Sam verjamem, da marsikdo niti ne pomisli na to, da bi takšna vprašanja zastavil svojemu zdravniku. S tem zapisom sem želel povedati, da če greste k zdravniku in od njega z receptom v roki, še ne pomeni, da je zato dober zdravnik. Bolj smiselno bi bilo, če bi za malenkostne bolezni, ki se nas lotevajo, zdravnik  postavil  vprašanja o tem, kako se prehranjujemo, kakšne navade imamo, koliko stresa imamo, ali smo telesno aktivni ali ne. Odgovori na ta vprašanja bi mu dala odgovore tudi na to kako prisopiti k »zdravljenju«. Lahko bi nam dal priporočila kako ojačati imusnki sistem, ki bi imelo na zdravje dolgoročno več pozitivnih učinkov kot le pisanje receptov. Seveda pa se tukaj lahko zopet vrnem na naravo človeka, da je za to potrebno kaj storiti, kajti ni ga zdravila na svetu, ki bi nam pomagalo bolje, kot si lahko pomagamo sami. Ne zavedamo se, kako zelo je pomembna moč volje, navade, znanje, vztrajnost itn.

KONEC

Sami se lahko odločate, katero vprašanje bi zastavili zdravniku ter se na osnovi njegovih odgovorov po lastni presoji odločili ali je zdravilo zares dobro za vas. Zavedati se je potrebno, da obstajajo tudi zdravila, ki dejansko rešujejo življenja in so zares dragocena. Vendar so sezonske bolezni precej enostavneje rešljive. Še posebej, če jih pričnemo zdraviti takoj na začetku, ko se težave pojavijo in ne po tem, ko nas že popolnoma dotolčejo.

Namen zapisanega ni, da bi vas odvrnil od jemanja zdravil, ampak to, da poskusite biti bolj odgovorni do sebe. Včasih raje dvakrat premislite ali je rešitev za boljše počutje in zdravje vedno le v jemanju zdravil.

Če vas zanima več o tem, kako delujejo farmacevtska podjetja in nekateri zdravniki in vse kar se dogaja in prepleta v tem ogromnem kolesju, vam toplo priporočam v branje knjigo, ki je navedena kot vir, ki mi je služil za pisanje tega prispevka.

 

Vir:
1 Angell, M., 2008. Resnica o farmacevtskih podjetjih. Ljubljana: Založba Krtina

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih