RizVN Login

Vzdrževanje zdravih življenjskih navad

zdrave navade

Mnogi izmed nas jemljemo spremembe v prehrani oz. tako imenovane diete ter telovadbo kot nek nov projekt, ki se ga bomo lotili, največkrat zaradi hujšanja, lahko pa bodisi zaradi želje po boljšem počutju ali boljšem zdravju, v želji po izboljšanju določene bolezni, itd.  Če se načrta tudi pridno držimo, lahko hitro pridemo do željenega cilja, kar nas seveda močno razveseli. Sploh če smo si zastavili neko časavno omejitev, do kdaj želimo na tak način “preoblikovati” svoje življenje. 

Tu pa se največkrat skriva past. Zakaj je toliko diet in sprememb v življenjskem slogu, ki so kratkoročne, tako slabo učinkovitih?

Ko se ponavadi po nekaj mesečnem vlaganju v svoj cilj, vsi zadovoljni in ponosni počutimo boljše, lepše, polni energije, smo dosegli tisto točko, ki jo vidimo kot končno. Tisti končni cilj. Zato se potem zgodi, da nehamo “delati”. Vedno bolj popuščamo pri prehrani, sem in tja se nekoliko prekrišimo, dokler to ne preide na dnevno raven, sem in tja izpustimo rekreacijo, s tem pa zmanjšujemo tudi telesno aktivnost. Takšne občasne izjeme hitro preidejo v nov življenjski slog, ki pa je vse bolj podoben, tistemu, ki so ga imeli prej. Zato telo začne zmanjševati mišično maso, kopiči se več maščob, zmanjšuje se zmogljivost srca in pljuč, torej manjšamo našo kondicijo. Zelo hitro se navajamo na to “brezdelje”, ki nam vsekakor prija.

V izogib zgornjemu scenariju, je zelo pomebno, da nov življenjski slog, ki smo ga osvojili, nadaljujemo do te mere, da za nas seveda ni prenaporen oz. radikalen, ekstremen. Prav iz tega naslova je že v začetku pomembno, da se lotimo sprememb postopoma in v takšni meri, da jih bomo lahko vzdrževali. Spremembe morajo biti takšne, da jih bo mogoče posvojiti v naš življenjski slog, torej postopne, ne prevelike. 

Če se “zataknemo” na neki točki, je pomembno, da ne odnehamo, ne začnemo popuščati, ampak v rutino vnesemo spet kaj novega, kakšen manjši izziv, spremembo. Pri rekreaciji naj bo to kakšna druga oblika vadbe, ki nam ustreza. Vadbo v telovadnici, fitnes centrih lahko nadomestimo vsaj nekajkrat z vadbo zunaj. Lahko pa jo nadomestimo z neko čisto drugo obliko vadbe npr. hoja v hribe, plavanje, smučanje, itd. Morda lahko ta čas izkoristimo tudi kot primernega za to, da se naučimo nekega novega športa, za katerega morda nismo imeli prej priložnosti ali celo kondicije. Poiščemo torej nekaj, kar nam bo v dodatno veselje in izziv. Morda lahko k aktivnosti povabite tudi svojega partnerja, prijatelja, družinskega člana. Lahko so to tudi npr. plesne vaje, ki bodo služile tudi kot nek družabni dogodek, hkrati pa rekreacija. 

Nov življenjski slog, s tem pa tudi “novo” telo, tako zunaj in znotraj, naj bo tudi neka pohvala, ki ste jo s trudom dosegli, in prav je tudi, da svojo novo zunanjost in počutje, nadgradite morda s kakšno novo obleko, saj vam zelo verjetno stare ne bodo več prav. Kose oblačil, ki so vam sedaj preveliki, lahko nadomestite s kakšnim novim kosom, ki bo poudaril vašo obliko telesa, vaš vztrajen trud. Bodite ponosni na svoj dosežek. Tudi to je način, da se boste v svoji koži počutili še bolje. 

Skrb za zdravo in lepo telo naj postane vaša vsakodnevna higiena. Naj bo na spisku vsak dan, tako kot npr. tuširanje, umivanje zob, itd. Naj bo vsak dan, ko se dobro in energično počutite vaš opomnik za to, kako slabo ste se počutili prej. Zdaj niste več zadihani ob najmanjšem naporu, imate več kondicije, več mišic, lepše in bolj gibčno telo, bolj zmogljivo, vaš prebavni sistem deluje boljše, tudi vaše psihično zdravje je sedaj veliko boljše.

Kot osebni trener in svetovalec vam z veseljem pomagam z nasveti, kako do ohranjanja zdravega življenjskega sloga, vas motiviram in spremljam na vaši poti. Za brezplačen posvet, svetovanje in več informacij me kontaktiraj.

 

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih