RizVN Login

SONCE – zdravje ali bolezen

sonce zdravje ali bolezen

Sončni žarki imajo na naše telo, zdravje in počutje pozitiven vpliv, katerega mnogi v veliki meri zapostavljajo. Vsako leto lahko slišimo in preberemo vse več objav o tem, kako škodljivo je sonce in naj se ga izogibamo.
Sonce že tisoče let omogoča življenje na Zemlji in prej kot v zadnjih 50 letih nihče ni pomislil na to, da ogroža naše zdravje na ta način, da mu pripisujemo glavi vzrok za nastanek kožnega raka. Raziskave, ki so opravljenje, so v večini primerov naročene s strani tistih, katerim rezultati prinašajo velik dobiček – npr. izdelovalci krem za sončenje.
Sonce je pravzaprav tisto, ki se je v zadnih 50 letih spremenilo zelo malo. Ozonska luknja je tista, ki se je spremenila nekoliko bolj. Najbolj od vsega pa se je spremenila prehrana moderne družbe. Hrana, ki jo danes vnašamo v telo v veliki meri povzroča občutljivost našega organizma in dovzetnosti za bolezni. Lahko si predstavljamo hišo, katere streha je zgrajena iz slabih materialov. Bomo zato krivili sonce, če bo streha začela puščati? Ali dež? Slabo vreme? Krivi so slabi materiali, ki smo jih uporabili. In prav tako so za bolezni, raka, opekline itd. med drugim v veliki meri pomembne sestavine, ki jih vnašamo v naše telo. Torej prehrana.

Iz lastnih izkušenj sem opazil, da je moja koža na sonce veliko manj občutljiva kot prejšnja leta, saj sem v svoji prehrani omejil vnos rastlinskih olj (polinenasičene maščobne kisline - PUFA) z izjemo pravega olivnega olja ter kokosove maščobe, povečal pa sem vnos nasičenih živalskih maščob.
Kadar zaužijemo preveč ali pretežno le PUFA maščobe, naše celične membrane postanejo bolj krhke in občutljive na sonce ter na poškodbe zaradi oksidativnega stresa. V nasprotju s splošnim prepričanjem pa imajo tukaj nasičene maščobe zaščitno funkcijo tako pri zdravju kože kot pri peroksidaciji lipidov.

Seveda pa to ne pomeni, da pretirano izpostavljanje soncu za nikogar ni škodljivo. Vse stvari, pa če so še tako koristne, nam lahko škodujejo, če z njimi pretiravamo.
Pozitiven vpliv, ki ga sonce prinaša seveda velja, če se mu izpostavljamo v zdravi meri, ne pretiravamo ter se sončenju izogibamo takrat, ko je najbolj vroče. Poleti to velja okvirno med 11. In 16. uro. Za zdravje škodljive so pordela koža, opekline, koža, ki jo večkrat do te mere izpostavimo soncu, da pordeči. Pri tem morajo biti še posebej previdni svetlopolti ljudje, ljudje s svetlimi lasmi in očmi, starejši in otroci, saj je njihova koža še posebej občutljiva.

Če je torej izpostavljanje soncu zmerno in kontrolirano pa nam prinaša med drugim tudi naslednje pozitivne učinke:

 •  Sonce je učinkovito zoper nespečnosti. Izpostavljanju soncu čez dan, zviša produkcijo hormona melatonina ponoči, ki uravnava spanec.
   Izpostavljanje soncu lahko okrepi srčno-žilni sistem, saj se izboljša cirkulacija krvi, pritisk v arterijah in srčni utrip.
   Sončni žarki izboljšajo delovanje jeter in so učinkoviti pri zdravljenju zlatenice.
   Izpostavljanje soncu daje koži lep in zdrav videz, ter povečuje njeno elastičnost.
   V koži, ki je izpostavljena sončni svetlobi nastaja vitamin D3. Ta omogoča absorpcijo kalcija v telesu in izgradnjo močnih kosti in s tem zmanjšuje možnost nastanka rahitisa in osteoporoze.
   Kontrolirano izpostavljanje sončnim žarkom ima zaradi nastanka vitamina D in njegovih lastnosti zavirajoč vpliv na nastanek nekaterih rakotvornih celic v telesu, ki povzročajo raka na prsih, debelem črevesju in levkemijo.
   Sončna svetloba s spodbujanjem in sintezo endorfinov, hormonov dobrega počutja pomaga pri izboljšanju akutne in kronične depresije. Zato smo v zimskih, hladnih dneh, ko sonca primanjkuje pogosteje depresivni.
   Pomaga pri zdravljenju kožnih bolezni, še posebej luskavice.
   Zmerno izpostavljanje soncu v mladih odraslih letih ter v obdobju najstništva, pripomore k temu, da bomo imeli manj težav z vidom na daljavo.
   Med drugim lahko sonce pomaga celo pri izgubi teže, saj s spodbujanjem žleze ščitnice zvišuje hitrost metabolizma.


Kaj torej pomeni zdrava mera sončenja? Za vsakega posameznika je ta različna. Bolj temnopolti ljudje, ki težko dobijo opekline, so soncu lahko izpostavljeni več časa. Okvirno pa velja, da bomo z izpostavljanjem telesa v jutranjih ali pozno popoldanskih urah, ki bo trajalo med 15 in 30 minut na dan, zagotovo doprinesli k našemu zdravju in se izognili opeklinam in strahu pred škodljivostjo dragocenega sonca.
Prav tako je zaščita v obliki sence, oblačil in pokrival bolj zdrava izbira od sintetičnih krem za sončenje. Če se želimo izogniti težavam s kožo in zdravjem, naj bo krema za sončenje iz naravnih sestavin, prijaznih tako koži kot celotnemu našemu organizmu.

Photo by pexels.com

Leave your comments

0
 • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

 • videli vse recepte
 • videli vse fit novičke
 • lahko komentirali prispevke
 • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih