RizVN Login

TRENING NAJ BO KRATEK, A INTENZIVEN!

training
Radi bi izgubili odvečno maščobo in zagotovo se vam poraja tudi vprašanje glede količine treninga: So boljši daljši treningi ali krajši, a toliko bolj intenzivni?

Sam sem pristaš krajših, a intenzivnih treningov. Trening z obremenitvijo naj ne bo daljši od 45 minut. Med intenzivnim treningom se namreč sproščajo hormoni (rastni hormon, testosteron, kortizol), ki pripomorejo k izgorevanju maščobe. Stresni hormon kortizol je povezan z nabiranjem maščobe okoli trebuha, a pri kratkih in intenzivnih treningih, v kombinaciji z ostalimi hormoni, dodatno pripomore k izgubi odvečne maščobe.
Če pa se ta hormon v telesu pojavi sam ali v kombinaciji z inzulinom, pa deluje kot  skladiščnik maščobe.
Študije dokazujejo, da treningi, daljši od 45 minut, zvišujejo raven kortizola tako močno, da lahko uničuje težko prigarane mišice, hkrati pa v telesu ustvarja »idealne« pogoje za kopičenje maščobe.

S psihološkega vidika naj bi bil krajši trening lažji. A to v praksi ne drži vedno. Krajši treningi so namreč lahko tudi zelo intenzivni. Vsakodnevna nizkointenzivna aerobna aktivnost na kolesu, traku, eliptiku, … vas lahko hitro začne dolgočasiti. Rezultati bodo boljši, če boste na primer 10 minut s prekinitvami tekli v klanec ali po stopnicah. Taka vadba je kratka, a zelo naporna. Če veste, da bo vadba trajala le 10, 15 ali 20 minut, se boste tudi lažje potrudili in v tem času res dali vse od sebe. Ko se želite znebiti nekaj odvečne maščobe, dajte pri svojih treningih vedno prednost intenzivnosti, ne pa dolžini.

Arhiv ostalih fit novičk

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih