RizVN Login

UŽIVAJTE ZELENJAVO!

ZELENJAVAA

Zelenjava je bogata z vitamini, minerali, vlakninami, antioksidanti in vodo. Veliko ljudi se vseh pozitivnih lastnosti zelenjave žal ne zaveda in je posledično zaužije premalo. Kdor se želi zdravo prehranjevati, mora v svoj jedilnik absolutno vključiti tudi veliko zelenjave. Zelenjava je namreč zelo primerno živilo za uravnoteženo prehranjevanje. Količinsko jo namreč lahko pojemo zelo veliko, saj je njena energijska vrednost praktično zanemarljiva in je zato bojazen, da bi zaradi uživanja večjih količin zelenjave pridobivali na teži, povsem odveč.

Za vse vas, ki imate težavo z vsakodnevnim vnosom zelenjave, sem pripravil nekaj drobnih trikov, s katerimi boste zelenjavo lahko vključili v prav vsak svoj obrok:

1. DROBNE KOŠČKE ZELENJAVE DODAJTE MESNIM JEDEM
Ko pečete piščančje, puranje prsi s sojino omako ali ostalimi začimbami, dodajte majhne koščke različne zelenjave in vse skupaj popecite oz. podušite. Tako bo okus zelenjave manj izrazit in vnos lažji.

2. ZELENJAVO  DODAJTE ŠEJKOM
Ko v mešalniku pripravljate okusen beljakovinski sadni šejk, lahko poleg dodate še malo špinače ali brokolija, ki sta lahko sveža ali zamrznjena. V takih napitkih je okus zelenjave veliko manj izrazit. Tudi med recepti na strani Vitalno telo vas čaka okusen in hranljiv sadno-zelenjavni napitek.

3. PRIPRAVITE JUHO
Nekateri neradi uživajo zelenjavo zato, ker jim je že občutek, da morajo dati kos zelenjave v usta, prav neznosen. Takim osebam pogosto svetujem, naj zelenjavo, ki jim ni ravno všeč, spasirajo s paličnim mešalnikom, dodajo začimbe in si pripravijo juho, ki jo lahko enostavno spijejo.

4. KUPITE ZAMRZNJENO ZELENJAVO
Ali vnos zelenjave zanemarjate zato, ker se vam ne da vsakič pripravljati sveže zelenjave? Zelenjavo, ki vam je najljubša, lahko kupite tudi zamrznjeno. Ko si jo zaželite, vam bo njena priprava vzela zares malo časa – v največ 10 minutah bo že na vašem krožniku.

5. KOMBINIRAJTE ZELENJAVO S HRANO, KI JO IMATE RADI
V omleto vmešajte zelenjavo, dodajte malo sira in ostalih začimb. Pripravite si okusno omako in vanjo pomakajte zelenjavo. Mogoče imate radi francosko solato, ki pa ni ravno zdrava. Seveda lahko z malo domišljije in iznajdljivosti pripravite tudi zdravo različico te solate: uporabite veliko zelenjave, majonezo pa enostavno zamenjajte z grškim jogurtom. Presenečeni boste, kako okusen in zdrav obrok boste dobili.


Kombinacij in možnosti za pripravo in uživanje zelenjave je neskončno. Z malo domišljije boste zelenjavo uživali v čisto vsakem vašem obroku. Poskusite katerega od zgornjih namigov in upam, da bo tako zelenjava tudi na vašem jedilniku dobila mesto, ki si ga glede na vse svoje pozitivne učinke na vaše zdravje tudi zasluži.

Arhiv ostalih fit novičk

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih