RizVN Login

MEDITERANSKI MODEL PREHRANE ZMANJŠUJE UPAD KOGNITIVNIH SPOSOBNOSTI

vino
Raziskovalci na univerzi Rush v Chicagu so v 15-letni študiji  ugotovili, da način prehranjevanja v veliki meri vpliva na kognitivne sposobnosti.


Študija je bila opravljena na skoraj 4000 udeležencih, starejših od 65 let. Udeleženci študije so na vsake tri leta reševali teste, s katerimi so raziskovalci merili njihove mentalne sposobnosti. Poleg testov  so morali odgovoriti še na vprašalnik o njihovem načinu prehranjevanja, v katerem so med 139 različnimi živili označevali tista, ki so se najpogosteje znašla na njihovem jedilniku.

Mediteranski model prehrane vključuje živila, kot so sadje in zelenjava, ribe, olivno olje, manjše količine mesa, nepredelana žita, dopušča pa tudi zmerno uživanje vina. Pri posameznikih, ki so najpogosteje uživali živila, ki jih najdemo v mediteranskem načinu prehranjevanja, je bil upad kognitivnih sposobnosti skozi leta najmanjši.

Množica študij, ki pod drobnogled jemljejo mediteranski način prehranjevanja, dokazuje, da vključevanje živil, kot so zelenjava, olivno olje ter ribe, pozitivno vpliva na kvaliteto in dolžino življenja.

Vir: http://www.rushu.rush.edu

 

Arhiv ostalih fit novičkLeave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih