RizVN Login

HRANA SAMO ZA OTROKE

otrok_papcaV trgovinah se police šibijo pod živili v lepih, pisanih in na 100 načinov olepšanih embalažah, na katerih je poudarjeno, da je določeno živilo izdelano prav posebej za otroke. Preden se tovrstna živila znajdejo v vašem nakupovalnem vozičku, se še enkrat vprašajte, ali je taka hrana zares primerna za vaše otroke?

Zelo presenečen sem, kadar se pogovarjam s starši in mi omenijo, da jim ni vseeno, kaj jedo njihovi otroci. Zato jih navajajo na zdravo hrano oz. hrano, ki jo uživajo odrasli ljudje.
Od približno drugega leta starosti naprej lahko otroci uživajo enako hrano kot vsi starejši družinski člani. Nekaj malih sprememb je kljub temu dobro narediti, in sicer:
-    Hrane ne sladkajte in je ne solite,
-    ne uporabljajte močnih, pekočih začimb,
-    hrana naj bo dovolj vlažna, da jo otrok lažje prežveči,
-    hrano zmečkajte oz. narežite na majhne koščke.

Otroci ne potrebujejo gaziranih pijač, sadnih sokov, sladkarij, bombonov, sladkanih žitaric, hitre prehrane. Zelo resen problem sedanjega časa pa je, da se tovrstna hrana vse prevečkrat znajde na otroških krožnikih.
Otrokom ponudite predvsem zdravo hrano in jih spodbujajte, da jo čim pogosteje uživajo. Če otroku ponudite slaba, nehranljiva živila, bo pač jedel tako hrano. Otrok namreč ne ve, kaj je zanj primerna in kaj neprimerna hrana.
Starši, ki jim je mar za zdravje svojih otrok, lahko z malo vztrajnosti in volje otroka naučijo uživati zdravo hrano.

Veliko otrok ne uživa dovolj sadja in zelenjave, njihov jedilnik pa daleč presega njihove energijske potrebe.
Razlogi za to so lahko:
-    več obrokov zaužitih zunaj
-    manj organiziranih obrokov zaužitih doma
-    količinsko veliki obroki
-    več je gaziranih in ostalih sladkanih pijač
-    več je hitre hrane in nezdravih prigrizkov

Marketing otroške prehrane želi otroke prepričati, da so nekatera živila namenjena prav njim. Primer tega so žitarice, ki imajo na embalaži narisanega junaka iz animiranih filmov, kar seveda pritegne otrokovo pozornost. V njegovih očeh je to prava hrana, a dejstvo je, da so take žitarice večinoma polne enostavnih sladkorjev in zdravju škodljivih maščob.
Dober način, kako otroku predstaviti zdravo hrano in v njem vzbuditi zanimanje zanjo je, da ga naučite, kako se hrana (meso, sadje, zelenjava, mlečni izdelki, …) pripravlja. Prav tako naj vam otrok čim večkrat pomaga pri pripravi skupnih obrokov. Tako bo za vedno dobil pozitiven odnos do zdrave hrane.

Odločitev, kaj storiti, je popolnoma odvisna od staršev. Priporočam pa, da se z otrokom vsaj pogovorite o marketingu hrane, mu razložite, kaj to je ter mu predstavite njegove pozitivne in negativne plati. Predvsem pa mu tudi sami ves čas bodite za zgled.

 

Arhiv ostalih fit novičk

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih