RizVN Login

TRENING BOSONOGEGA TEKA IN FITNES VADBE

tek_bos
V soboto, 9. 4. je v športni trgovini Tomas sport  v ljubljanskem nakupovalnem središču Citypark potekala predstavitev bosonogega teka z maratoncem Markom Roblekom, obiskovalci pa so lahko testirali tudi športne copate Vivobarefoot iz trgovine Terra Plana.

Povzetek s strani:

http://minimalist.si/2011/04/10/bosi-tek-in-testiranje-vivobarefoot-v-city-parku/

»Večino informacij, več kot 70% vseh, ki jih telo dobi iz okolice prihaja iz stopal. Če ta stopala obložimo z debelimi čevlji, jim omejimo gibanje in jim dvignemo peto, se naravno ravnovesje podre. Telo se ne more več pravilno odzivati na zunanje dražljaje, tekaška tehnika se podre. Zakaj toliko tekačev pristaja na peto, čeprav je zdaj že splošno znano, da je to napačno? Ker jim podloženi čevlji to omogočijo, še več, skoraj prisilijo jih. Dvignjena peta se že avtomatično prej sreča s podlago, da ne omenjamo  lažnega občutka blaženja udarca ob tem stiku. To blaženje ublaži največ 10% vse sile, ki jo pristanek na tla ustvari, vsa ostala sila pa iz pete šine po iztegnjeni nogi v koleno, v kolk, v križ.  Zakaj toliko poškodovanih tekačev vsako leto; po raziskavah naj bi več kot 2/3 vseh tekačev vsaj enkrat letno imelo težave s tekaškimi poškodbami? Ker narobe razporejajo sile. Ko delajo predolge in počasne korake, ko bremenijo pete, ki temu niso namenjene in ko tekaška drža ni več vzravnana  in premočrtna.«


Obiskovalci so športne copate Vivobarefoot lahko testirali na tekaškem traku.
Najprej so poskusili teči z običajno obutvijo, ki so jo prinesli s seboj. Vsak tek se je posnel s kamero in nato analiziral. Veliko obiskovalcev je imelo napačno tehniko teka, saj so tekli tako, da je v stik s podlago najprej prišla njihova peta in ne sprednji del stopala. Seveda pa so nekateri povsem pravilno tekli tudi v tako imenovani »običajni obutvi«. Tistim z napačno tehniko teka smo ponudili, da poskusijo teči s športnimi copati Vivobarefoot – EVO in na lastne oči sem se prepričal, kako zelo se je tehnika njihovega teka izboljšala – po zgolj nekaj korakih.

tek tek1 tek2


Veliko tistih, ki so preizkusili športne copate Vivobarefoot -  EVO, se je tudi odločilo za nakup.
Tudi sam sem svojo tehniko teka preizkusil na traku in lahko potrdim, da sem tehniko po le nekaj korakih zelo popravil, saj sem dejansko čutil stik stopal s tlemi.  

Tudi na področju fitnes vadbe so športni copati Vivobarefoot zelo priporočljiva obutev, saj nam pogosto visoko podložene mehke pete ne zagotavljajo naravnega položaja stopal. To je zlasti pomembno pri vajah, kjer treniramo spodnji del telesa (počepi, mrtvi dvigi), pa tudi pri vajah za zgornji del telesa (potiski). Obutev telesu nudi večjo stabilizacijo, povečuje mišično stimulacijo stopal in gležnjev ter znižuje težišče, s tem pa izboljša ravnotežje.

Naj na kratko povzamem sobotno druženje v Tomas sportu: Na testiranju smo se imeli super, vzdušje in celotna ekipa je bila res odlična. Čas, ki smo ga preživeli skupaj, je bil ena nova izkušnja za pridobivanje novega znanja. Najpomembnejše pa je, da smo vse udeležence testiranja pobliže seznanili s tem, kaj bosonogi tek sploh je in zakaj je uporaba te obutve pomembna za naše zdravje.

tek4 tek6 tek9

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih